Kako sprečiti krađu automobila?

Kasko osigiuranje i kako se zaštititi od krađe

Lako zaboravljamo koliko se oslanjamo na svoje automobile i kakvu ulogu oni imaju u našoj svakodnevnici.

Krađa automobila nije retka pojava kod nas u Srbiji, regionu pa i šire. Manje od polovine ukradenih vozila bude pronađeno od strane nadležnih institucija.

Krađa automobila može predstavljati veliku neprijatnost, udarac na budžet samog vlasnika i ostaviti vas na cedilu. Potrebno je automobil učiniti manje privlačnim za lopove a samim tim i za krađu.

Evo nekoliko načina kako da automobil učinite manje privlačnim za krađu:

  • Uložite u sistem zaštite protiv krađe. Postoje različite vrste sistema zaštite vozila polazeći od mehaničkih sistema zaštite letve volana, izmeštanje OBD-a do najnaprednijih alarmnih sistema koji će imobilizovati automobil. Vrsta koja je najbolja za vas zavisiće od iznosa novca koji ste spremni da izdvojite i koliki je rizik krađe za vaš automobil.
  • Odavanje utiska da imate alarmni sistem ponekad će biti dovoljno da odvrati lopove. Na primer, nalepnice na prozorima ili treptuće LED diode na kontrolnoj tabli mogu imati efektan učinak.
  • Zaključavajte svoj automobil uvek, čak i kada ste parkirani na svom prilazu zgradi ili kući. Lopovu će trebati samo par sekundi da se odveze vašim automobilom kao i dragocenostima koje se nalaze u njemu.
  • Nikad ne ostavljajte ključeve u bravi vozila dok ste van njega. Neretko su ključevi od vašeg stana ili kuće na istom privesku, pa lopov može imati nesmetan pristup kako vašem automobilu tako i vašem domu.
  • Izbegavajte da u automobilu ostavljate dragocenosti poput lap top računara, mobilnih telefona, tableta, novčanika. Ako morate da ih ostavite u automobilu, pobrinite se da oni budu na nevidljivim mestima, ispod sedišta, u gepeku, u ladici i sl.
  • Kada parkirate noću, svakako je vozilo podložnije krađi. Pokušajte da parkirate na dobro osvetljenim mestima i uvek budite svesni šta se događa oko vas. Držite vrata zaključana noću, čak i kada ste u kolima. Budite sigurni da možete bezbedno izaći iz vozila ako ste sami. Zapamtite, kad idete noću do automobiila držite ključeve pri ruci pre nego što stignete do automobila. Ako sumnjate, pozovite pomoć.

Lopovi automobila će uvek ići za lakom metom pa gore navedene taktike imaju za cilj da im se oteža krađa vozila.

Konačno, ako se ikada nađete u situaciji da se susretnete sa lopovom koji vam krade vozilo, izbegavajte sukob. Vaša sigurnost je bitnija od vašeg automobila. Nikada ne znate način razmišljanja nekoga ko je počinio zločin kao što je krađa automobila i nikada ne možete biti sigurni da vas lopov neće napasti ako se suprotstavite. Odmah pozovite policiju i uvek stavite sigurnost na prvo mesto.

Kasko osiguranje

S obzirom na činjenicu da danas ne postoji način da stoprocentno zaštite vozilo i da uvek postoji mogućnost da lopovi nađu način ga ukradu ili oštete. Naša preporuka je ugovaranje kasko osiguranja. Ne samo da ćete u tom slučaju imati pokriven rizik krađe vozila, već će vozilo biti zaštićeno od elementarnih nepogoda, šteta izazvanim saobraćajnom nezgodom, obestima drugih lica i ostalih rizika.

Ponude za kasko osiguranje možete preuzeti ovde.

Urednik rubrike: Zlatan Biberović

Podeli:

Previous Post
Newer Post