Kasko ili samo Obavezno osiguranje vozila

Kasko ili samo Obavezno osiguranje vozila

Koje osiguranje je najbolji izbor? Kada upoređujemo ponude osiguranja motornih vozila važno je da znate koji paket pokrića birate. Ukratko, kasko osiguranje.

U najmanju ruku morate imati polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti koju zaključujete prilikom redovne registracije vozila. Polisa osiguranja od autoodgovornosti (AO) se odnosi na štete koje napravite trećim licima nakon saobraćajne nezgode.

Štetu na sopstvenom automobilu ne možete nadoknaditi po AO polisi, ukoliko ste vi krivi za udes.

Na tržištu auto osiguranja susrećemo se sa terminom delimično kasko osiguranje. Ovom polisom osiguranja pokrivene su štete usled loma šoferšajbne, bočnih i zadnjeg stakla automobila. Ostali stakleni delovi automobila (panorama krov, farovi, stop svetla, migavci, retrovizori) nisu zaštićeni po ovoj polisi.

Ukoliko želite bolju zaštitu za svoje vozilo, ugovorite neki od ponuđenih opcija kasko osiguranja.

Možete odabrati paket kasko osiguranja koji uključuje saobraćajnu nezgodu i naplatiti štetu za svoje vozilo.

Takođe, postoji mogućnost ugovaranja boljeg paketa kasko osiguranja.

Na primer. Pokriće od elementarnih nepogoda, koje su na žalost česta pojava u poslednje vreme. Time ste osigurali Vaše vozilo od grada, požara, poplave, oluje i sl.

Usled vremenskih neprilika tokom leta 2023. godine, broj odštetnih zahteva se po ovom osnovu udestostručio.

Najpotpunije osiguranje koje možete odabrati je kasko osiguranje od svih rizika što je negde i naša preporuka.

Očigledno, prilikom ugovaranja kasko osiguranja, što je broj osiguranih rizika veći, veća je i cena osiguranja. Ali, ne zaboravite, polisa auto kasko osiguranja pruža maksimalnu zaštitu Vašeg automobila.

Pokriće od svih rizika tzv. potpuno ili ful kasko osiguranje je sveobuhvatno osiguranje automobila.

Potpunim kasko osiguranjem Vaše vozilo je zaštićeno od svih mogućih opasnosti: elementarnih nepogoda, havarije na vozilu (saobraćajne nezgode), loma stakla (uključujuči sve staklene delove vozila), zlonamernih postupaka i obesti trećih lica, manifestacija i demonstracija, udaraca životinja, rizika krađe vozila…

Svedoci smo koliko se godišnje automobila ukrade na području Srbije, pa i cele Evrope.

Kakvu finansijsku nelagodnost bi to izazvalo kada bi preko noći ostali bez svog ljubimca? Ponekad ni ugradnja savremenih sistema zaštite protiv krađe nije dovoljna da bi zaštitili vozilo.

Treba napomenuti da ugovaranjem potpunog kasko osiguranja, Vaše vozilo je osigurano na području cele Evrope u geografskom smislu.

Stoga, ako planirate put van granica Srbije bilo na godišnji odmor ili službeno putovanje, a da biste imali miran san, preporuka je ugovaranje potpunog kasko osiguranja.

Za novije automobile, do 7 godina starosti, potpuno kasko osiguranje je najbolji izbor.

Ipak, i za automobile starosti preko 7 godina bilo bi preporučljivo da vlasnici istih ugovore kasko osiguranje od svih rizika umesto ograničenih paketa pokrića. Danas automobili traju i do 15 godina i to je negde vremenska granica do koje treba ugovoriti kasko osiguranje.

Dakle, automobil star 8 god. i dalje može imati visoku tržišnu vrednost. Uzimajući u obzir porast cena rezervnih delova i utroška radnih sati za opravku vozila, složićete se da nije mali udarac na naš džep, ako dođe do štete na vozilu, bilo našom krivicom, nečijom drugom ili faktorom spolja koji nije pod našom kontrolom.

Prilikom odabira polise kasko osiguranja potrebno je obratiti pažnju na niz dodatnih bitnih činjenica. Kao što su obavezno učešće u štetnom događaju, visina premije / cene osiguranja, adekvatna procena vrednosti Vašeg vozila.

Da li polisa pokriva zamenu i popravku delova u ovlašćenom servisu ili imate pravo na naknadu za polovne ili neoriginalne delove od neovlašćenih servisera, i niz drugih pitanja.

Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode u obavezi ste da pozovete policiju ili popunite Evropski zapisnik, ako je u nezgodi učestvovalo i drugo motorno vozilo.

Sva društva za osiguranje ostavljaju mogućnost plaćanja kasko osiguranja u dvanaest mesečnih rata, kvartalno, polugodišnje ili u celosti (dodatni popust se odobrava ako platite premije za celu godinu unapred).

Minimalni period ugovaranja kasko osiguranja je jedna godina. A ugovaranjem kasko osiguranja na više godina, ostvaruje se dodatni popust kod određenih osiguravača.

Važno je znati…

Ugovaranjem kasko osiguranja preko nas dobijate Gratis paket Pomoći na putu i druge pogodnosti.

Savetujemo Vam da na efikasan i brz način uporedite ponude kasko osiguranja putem našeg sajta Osiguranje.co.rs

Dobro došli! Dobićete mogućnost najboljeg izbora i besplatne stručne pomoći.

Urednik rubrike: Zlatan Biberović

Podeli:

Previous Post
Newer Post