Šta moramo znati kada putujemo u inostranstvo

Putno osiguranje za inostranstvo. Online prodavnica.

Mnogo je toga što treba uzeti u obzir prilikom putovanja u inostranstvo. Neretko se putnici suočavaju sa jezičkim barijerama, drugačijim sistemima i zakonima države u koju putuju, kulturnim različitostima. Tako i lokalnim zdravstvenim pristupom koji može dovesti do toga da stvari nekad krenu po zlu. Jednostavne situacije koje lako rešavamo u našoj zemlji mogu postati veoma skupe kada smo izvan naših granica.

Sve polise putnog zdravstvenog osiguranja izdate od strane osiguravajućih kuća koje posluju u Srbiji nude fiksan iznos pokrića troškova za medicinske i stomatološke usluge kao i za repatrijaciju ukoliko se dogodi smrtni ishod osiguranika. A pojedina osiguravajuća društva imaju mogućnost da ponude i prošireno pokriće osiguranja za izgubljen ili ukraden prtljag, kašnjenje leta itd.

Treba dodati da neke polise putnog osiguranja obuhvataju dodatne usluge, poput 24/7 medicinskog prevođenja u hitnim slučajevima, što može uveliko uticati na kvalitet lečenja tokom putovanja.

Važno je istaći da medicinsko lečenje u nekim državama može biti izuzetno skupo i u nekim slučajevima će vam biti potrebna garancija plaćanja za prijem u bolnicu i lečenje.

Kada putujete u inostranstvo, lično ste odgovorni za pokrivanje zdravstvenih troškova.

I pored toga što je u određenim zemljama građanima Srbije dovoljna potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za besplatno lečenje u inostranstvu (dvojezični obrazac), sama procedura za vađenje tog obrasca iziskuje prilično dosta vremena.

Naime, pre samog putovanja u obavezi ste da se javite svom izabranom lekaru, pričamo o punoletnim građanima. Od lekara dobijete potvrdu kojom se potvrđuje da niste bolovali od težih akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci. Nakon toga, sa tom potvrdom odlazite u nadležnu filijalu tj. ispostavu RFZO, gde vam lekarska komisija odobrava obrazac, kaže portparol RFZO.

Usled novonastale situacije sa pandemijom Covid 19, veliki broj osiguravajućih kuća omogućava našim građanima ugovaranje dopunskog pokrića. Dopunsko pokriće medicinskih troškova u inostranstvu nastalih usled bolesti Covid 19 uz određeni doplatak. Preporuka je da svakako dodate i ovo pokriće kako bi rasteritili vaš bužet i putovali sigurno.

Za putovanje bez briga a uz samo nekoliko koraka, preuzmite ponude za putno zdravstveno osiguranje klikom ovde.

Urednik rubrike: Zlatan Biberović

Podeli:

Previous Post
Newer Post