Životno osiguranje i moja porodica

Životno osiguranje - pošaljite upit

Započeti razgovor o životnom osiguranju sa svojom porodicom i voljenim osobama nije baš zabavno, a ni lako.

To nas tera da se suočimo sa ne baš “omiljenim” temama: šta ako nas sutra ne bude bilo, pitanje finansija, štednja, planiranje, dugovi, zdravstvena zaštita.

Ali s druge strane, ugovoriti životno osiguranje za svoje voljene predstavlja samo po sebi izraz ljubavi koja prevazilazi reči. To pokazuje vašim voljenima da Vam je stalo da zaštitite njihovu budućnost.

Bez obzira da li treba da razgovarate o osiguranju života sa supružnikom, roditeljem ili drugom dragom osobom, početak razgovora može biti najteži deo.

Da bismo Vam pomogli da preduzmete prvi korak, evo tri načina da započnete razgovor o životnom osiguranju sa svojom porodicom.

1. Počnite postavljanjem pitanja i slušanjem.

Prvi način da započnete produktivan razgovor o životnom osiguranju sa porodicom je da budete direktni i promišljeni.

Postavljanje važnih pitanja, a zatim pažljivo slušanje odgovora svojih najmilijih može biti dobar početak. Potrebno je samo malo hrabrosti sa vaše strane, ako niste navikli na ovakve razgovore. Evo nekoliko primera:

  • Znam da ne razgovaramo često o finansijama. Međutim, sviđalo nam se to ili ne, moramo da vodimo iskren razgovor o tome šta će se dogoditi sa našom porodicom i imovinom ako se nama nešto desi. Konkretno, moramo razgovarati o tome koliko možemo da izdvojimo novca za životno osiguranje na godišnjem nivou? Napisao sam neka važna pitanja na koja ćemo zajedno da odgovorimo. Možemo li ih sada pogledati?
  • Dragi roditelji, sva Vaše deca vas vole i žele da budete dobro zbrinuti. Ovo uključuje brigu o svemu što ostane iza Vas kada dođe “onaj dan”. S obzirom na to, moramo znati više o detaljima. Da li imate životno osiguranje? Da li imate plan za sutra, koliki su troškovi, da li postoje dugovi?

Postavljanje pitanja o životnom osiguranju je samo početak. Zatim ćete morati da angažujete svoje veštine aktivnog slušanja da biste stvorili bezbedan prostor za iskren razgovor.

Važno je zapamtiti da je bilo koji iznos za životno osiguranje koji izdvajate bolji nego nikakav.

Neka Vaša voljena osoba zna da slušate njihove odgovore bez osude.

2. Podelite Vaš lični primer.

Ako verujete da bi manje direktan put mogao da proizvede bolje rezultate, onda je drugi način da započnete razgovor o životnom osiguranju sa ličnim primerom.

Konkretno, to može biti priča o nekome koga poznajete iz prve ruke ili nekome o kome ste upravo čitali ili čuli.

Na primer, možete ispričati priču o ocu prijatelja koji je umro i kako je Vaš prijatelj bio toliko zahvalan što je njihov otac bio spreman za njegovu smrt. Možete pričati o tome kako je ovaj roditelj sve svoje poslednje troškove zbrinuo polisom životnog osiguranja.

S druge strane, možete pronaći primer nekoga ko nije bio spreman za svoju smrt i ostavio dug svojim najmilijima koji su morali da pokriju. Možda ste videli nekoga kako prikuplja novac na društvenim mrežama kako bi pomogao u pokrivanju troškova sahrane voljene osobe ili konačnih medicinskih troškova.

3. Koristite pandemiju ili druge trenutne događaje.

Pandemija je učinila to da ljudi danas pričaju o životnom osiguranju više nego ikad. I to možete iskoristiti u svoju korist.

Samo budite taktični i vodite računa o tome kako se osećate zbog pandemije ili nekog drugog aktuelnog događaja. Zatim, pitajte svoju voljenu osobu kako se oseća pre nego što počnete da postavljate pitanja vezana za životno osiguranje.

Zaključci i koraci ka odluci

Razgovore o životnom osiguranju je često teško započeti, ali ih je neophodno voditi. Štaviše, ovakve razgovore je bolje voditi ranije nego kasnije. Napravite plan za razgovor o životnom osiguranju sa svojim roditeljem, bakom i dedom, supružnikom ili drugim članom porodice.

  • Prvo, odvojite nekoliko minuta da se upoznate sa osnovama životnog osiguranja, ako je potrebno.
  • Zatim zapišite pitanja na koja trebate odgovoriti. Možete koristiti ovu listu kao pomoć.
  • Onda razgovarajte sa voljenom osobom. Odlučite da li možete biti direktni sa svojim pitanjima ili treba da počnete nežnije sa primerom ili događajem da biste olakšali diskusiju.

Konačno, stupite u kontakt sa stručnjakom za životno osiguranje. Naši zaposleni će nastojati da Vam dostave adekvatne predloge za zaštitu Vaše porodice i odgovore na sva vaša pitanja.

Preuzmite i uporedite ponude za životno osiguranje klikom ovde.

Urednik rubrike: Zlatan Biberović

Podeli:

Previous Post
Newer Post